Συχνές Ερωτήσεις
Εκτελωνιστής-τελωνειακός αντιπρόσωπος είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πτυχίο εκτελωνιστού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού και αναλαμβάνει την κατ΄ επάγγελμα διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών δια λογαριασμό και ως αντιπρόσωπος του δικαιούχου του εμπορεύματος.
Τη διενέργεια των εκτελωνιστικών εργασιών μπορεί να την αναλάβει εκτός φυσικά από τον κύριο του εμπορεύματος (φυσικό πρόσωπο ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα, ο νόμιμος εκπρόσωπος), και εξουσιοδοτημένος από αυτόν εκτελωνιστής – τελωνειακός αντιπρόσωπος. Οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο δεν νομιμοποιείται να εκτελέσει εκτελωνιστικές εργασίες και δεν γίνεται δεκτός από τις τελωνειακές αρχές.
Το πτυχίο εκτελωνιστή – τελωνειακού αντιπροσώπου και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χορηγείται κατόπιν γραπτών εξετάσεων που διενεργούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια .
Οι εκτελωνιστικές εργασίες ορίζονται από την κείμενη τελωνειακή νομοθεσία και είναι οι απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών για τη διακίνηση μέσω αυτών των αλλοδαπών και εγχωρίων εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτουργεί από 1-1-1993 ως «αλλοδαπά» νοούνται τα εμπορεύματα που προέρχονται από τρίτες χώρες ενώ ως «εγχώρια» νοούνται όλα τα κοινοτικά εμπορεύματα δηλαδή τόσο τα ελληνικά όσο και τα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για τη διακίνηση των υποκειμένων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εμπορευμάτων, καθώς επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του ΕΦΚ και του Τέλους Ταξινόμησης.
Με τον όρο δασμολογητέα αξία των εισαγομένων εμπορευμάτων εννοούμε τη συναλλακτική αξία, δηλαδή την πράγματι πληρωθείσα ή πληρωτέα τιμή για τα εμπορεύματα , όταν πωλούνται προς εξαγωγή με προορισμό το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Στη δασμολογητέα αξία εκτός από την τιμολογιακή αξία προστίθενται στοιχεία όπως έξοδα μεταφοράς, ασφάλιστρα, προμήθειες, royalties κλπ μέχρι το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην αξία αυτή επιβάλλεται ο δασμός (οικονομική επιβάρυνση) ως ποσοστό επ’ αυτής κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων από τις τελωνειακές αρχές της χώρας .
Το ποσοστό αυτό καθορίζεται από το TARIC (Ολοκληρωμένο Τελωνειακό δασμολόγιο Ε.Ε.) το οποίο είναι μια βάση δεδομένων στην οποία παρέχονται πληροφορίες για τον υπολογισμό της δασμολογικής επιβάρυνσης οποιουδήποτε προϊόντος ανάλογα το είδος και την χώρα προέλευσης κατά την εισαγωγή του στο έδαφος της κοινότητας .
Επίσης , στην περίπτωση που ορισμένα αγαθά εισάγονται στο έδαφος της κοινότητας και κατάγονται από ορισμένες χώρες ή από ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες τα διαθέτουν σε τιμές χαμηλότερες του πραγματικού κόστους παραγωγής επιβάλλεται δασμός αντιντάμπινγκ .
Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η σωστή δασμολογική κατάταξη των εισαγομένων εμπορευμάτων κατά τον τελωνισμό από επαγγελματίες εκτελωνιστές – τελωνειακούς αντιπροσώπους .
Για τον υπολογισμό του ΦΠΑ λαμβάνεται υπόψιν η δασμολογητέα αξία στην οποία προστίθεται ο εκάστοτε δασμός συνεπώς η επιβάρυνση ΦΠΑ προκύπτει ως εξής : (δασμολογητέα αξία + δασμός) X συντελεστή ΦΠΑ
Ο αριθμός EORI είναι ένας μοναδικός αριθμός που χορηγείται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές των Κρατών μελών στους οικονομικούς φορείς, οι οποίοι στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων εμπλέκονται σε συναλλαγές που διέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία.
Λαμβάνοντας τον αριθμό EORI ο οικονομικός φορέας αποκτά έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης , καταχωρείται σε κεντρική βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές του με τις τελωνειακές αρχές όλων των Κρατών μελών της Ε.Ε.
Ο όρος Incoterms προέρχεται από τα αρχικά International Commercial Terms και η επίσημη μετάφρασή του είναι Διεθνείς Εμπορικοί Όροι.
Πρόκειται για ένα σύνολο διεθνών κανόνων που περιγράφει και ορίζει τους όρους παράδοσης εμπορευμάτων για παγκόσμιες συναλλαγές και προσδιορίζουν τους κινδύνους όταν αυτά μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο.
Με την εφαρμογή τους και τον ορισμό τους, βοηθούν τις συναλλαγές αγαθών μεταξύ των χωρών και την κατανόηση των όρων μεταφοράς και παραλαβής .
Κάθε Incoterm αποτελείται από τρία γράμματα και κάθε ένα από αυτά αντιπροσωπεύει μια λίστα όρων και προϋποθέσεων όπου ορίζουν τα εξής:
- Σε ποια κατάσταση θα πρέπει να είναι ένα φορτίο για να παραληφθεί.
- Πώς θα παραληφθεί, από ποιον, πότε και σε ποιο σημείο.
- Ποιος είναι ο τύπος της μεταφοράς (π.χ. οδικός ή θαλάσσιος).
- Ποιος είναι ο τύπος της μεταφοράς (π.χ. οδικός ή θαλάσσιος).
- Ποιος είναι υπεύθυνος για τα κόστη εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών.
Τα συνηθέστερα Incoterms είναι τα εξής: EXW , FCA , FOB , CFR , CIF , CPT , CIP, DPU, DAP, DDP
Είναι κυρίως:
- οι εγγυήσεις που καλύπτουν τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και τελούν υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη
- οι εγγυήσεις που καλύπτουν κατά περίπτωση τον κίνδυνο της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και
- Προκειμένου για τα βιομηχανοποιημένα καπνά οι εγγυήσεις που καλύπτουν την πίστωση που παρέχεται κατά περίπτωση για την καταβολή του Ε.Φ.Κ.
Η χρονική περίοδος που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ. λαμβανομένων υπόψη του μέσου μεταφοράς και της απόστασης.
Η χρονική περίοδος αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 92 ημέρες.
Ο Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή αγαθών, την ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων (οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών), υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. αγαθών, καθώς και μεταχειρισμένων οχημάτων, υπαγόμενων σε τέλος ταξινόμησης, καταβάλλεται στο Τελωνείο με την υποβολή του αντίστοιχου τελωνειακού παραστατικού [Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (Ε.Δ.Ε.) εισαγωγής ή Ειδικής Δήλωσης].
Ο Φ.Π.Α. που καταβάλλεται στο Τελωνείο αναγράφεται στη Δήλωση Φ.Π.Α. που υποβάλλει ο υποκείμενος στον φόρο εισαγωγέας, ώστε να έχει το δικαίωμα έκπτωσης του ποσού Φ.Π.Α. που έχει καταβληθεί στο Τελωνείο. Κατά συνέπεια, ο Φ.Π.Α. δεν αποτελεί κόστος για τις επιχειρήσεις.